Fabulous 40’s – Ontwerpen

Deze tijd word gekenmerkt door tegenpolen. Tijdens de tweede wereldoorlog is er een hele periode dat het ontwerpen van kleding gedaan word door de gewone vrouw. Jaren later word het modebeeld juist bepaald door een paar ontwerpers.

Wie waren de mode ontwerpers van de jaren 40?

Opdracht 2

In opdracht 1 heb je jezelf ondergedompeld in de mode uit dit decennium. Door je voor te stellen dat jij in deze tijd leefde en de vragen in opdracht 1b te beantwoorden heb je een voorstelling kunnen maken “hoe het zou zijn”.

Ik daag je nu uit om te doen alsof jij een vrouw bent uit de jaren 40. (gebruik jouw ondervindingen uit opdracht 1 om je te helpen). Je mag kiezen of jij wilt ontwerpen voor begin jaren 40(oorlogsjaren) of eind jaren 40/50 (New Look)

Maak een collage met dingen die jij,als je in die tijd zou leven, interessant/mooi/leuk/enz zou hebben gevonden. Kijk ook naar de ontwerpers uit deze tijd. Van wie had jij graag een kledingstuk gedragen? Als er een ontwerper tussen mijn suggesties zat, kijk (via onze vrienden Google en Pinterest) wat zij nog meer ontworpen hebben.

Creatief ontwerpen tijdens de oorlog

De schaarste aan materialen zorgde ervoor dat mensen creatief werden in hun keuzes qua kleding. Hieronder ligt ik een aantal technieken die gebruikt werden toe om kleding er toch uit te laten zien alsof het meer waard was.

Opdracht 3

Als het goed is heb je in opdracht 2 een mooie collage gemaakt. Deze gaat jou inspireren. Ontwerp voor jezelf 5 outfits. Houd rekening met de beperkingen uit deze tijd! Hoe zou jij er in die tijd uit zien?


Verder naar de volgende les


Terug naar de vorige les