Fabulous 40’s – Inspiratie

Het leuke aan het ontwerpen vanuit een historisch thema is dat je je helemaal kunt inleven. Er is veel informatie beschikbaar, maar daarnaast zijn er andere manieren om te zorgen dat je mooie dingen kunt ontwerpen geïnspireerd op de jaren 40.

Opdracht 1a

Kies één of meerdere dingen uit de opties hieronder om jezelf in de jaren 40 onder te dompelen.

Ga je lekker film kijken, analyseer je een afbeelding uit de galerij of ga je met make-up aan de slag? Het is aan jou!

Maak een keuze leef je uit! Onderaan deze pagina vind je het 2e deel van deze opdracht.

Inspiratie Muziek Jaren 40

Ik hou ervan om muziek aan te hebben als ik aan het werk ben. Het is de ultieme manier om in de juiste sfeer te komen.

Hieronder vind je een link naar een heerlijke Spotify lijst met heerlijke deuntjes uit de jaren 40.

1940s: Hits

Een lijst met alle grote hits uit de jaren 40! Klassiekers van onder andere Bing Crosby, Doris Day, The Andrew Sisters en Frank Sinatra


Luister naar de jaren 40

Inspiratie Gallerij

 

 

 

 

 

 

Inspiratie Films & Series

Ook Hollywood heeft zich regelmatig laten inspireren door de mode en de gebeurtenissen uit de jaren 40.

Natuurlijk zijn er veel oorlogsfilms over de tweede wereldoorlog en daarnaast is de periode na de oorlog ook veel weergegeven in films en series. Ik heb hieronder een selectie van een aantal van mijn favorieten gemaakt. Ik heb voornamelijk gekeken naar kostuums (van de dames).

The Notebook (2004)

Prachtige film met een goed verhaal. Het begint met 2 verliefde tieners die beide uit een andere klasse komen. De ouders keuren de jongen af, zoals dat in veel films gebeurd. Dan breekt de oorlog uit en verliezen ze elkaar uit het oog. Ze gaan beide door met hun leven, maar vergeten elkaar niet. jaren na de oorlog komen ze weer in contact. Het meisje is inmiddels verloofd met een leuke man met een goede baan, maar kan haar eerste liefde niet vergeten. Voor wie zal ze kiezen?Waar is deze film te zien?

Walk The Line

Deze film is een biografie over Johnny Cash. Het speelt zich grotendeels af na de oorlog. Meeslepend verhaal, goed verteld in exact de juiste sfeer. Glansrollen voor Reese Witherspoon en Joaquin Phoenix. Dit is misschien wel een van de beste films die ik ooit gezien heb.Waar is deze film te zien?

Bomb Girls (2012)

Leuke serie die perfect het leven van de vrouwen in een wapenfabriek weergeeft in de tijd van de 2e wereldoorlog. Het geeft een heerlijk beeld over de kleding en het leven van deze meisjes en vrouwen. Helaas is er op dit moment maar 1 seizoen beschikbaar (er zijn er 2 gemaakt zijn) . Er zijn wel veel beelden beschikbaar op YouTube. Meer zien kijk hier.Waar is deze serie te zien?

Outlander (2014 – …)

Ok deze had je misschien niet verwacht. De serie speelt zich maar gedeeltelijk af in de jaren 40. Maar toch is dit mooi om inspiratie op te doen over de jaren 40 omdat ze, ondanks dat deze serie fictie is, zich wel aan de mode van die tijd houden wanneer ze heen en weer springen tussen 1743 en 1945.Waar is deze serie te zien?

Films uit de jaren 40

In de jaren 40 was de filmervaring al dicht bij de onze. Films hadden al geluid en waren soms in kleur. Er zijn een aantal klassiekers die uit deze tijd komen.

Wizard of OZ (1939)

Een echte favoriete familiefilm over Dorothy, een jong meisje uit het midden-westen van Amerika, die door een tornado wordt opgepakt en belandt in het magische rijk aan de andere kant van de regenboog. Daar krijgt ze een paar rode schoentjes en ontmoet ze een vogelverschrikker, een tinnen man en een laffe leeuw, die met haar meegaan op haar zoektocht naar de almachtige Tovenaar van Oz en haar weg terug naar Kansas.

https://www.youtube.com/watch?v=b3DD3vDyuog

Waar is deze film te zien?

Gone with the Wind (1939)

Het met vele Oscars bekroonde epische verhaal over de hartstochtelijke liefdesaffaire tussen Rhett Butler en Scarlett O’Hara, tijdens de verschrikkingen van de Amerikaanse Burgeroorlog. Het uitgebreide script is gebaseerd op de bestseller van Margaret Mitchell.Waar is deze film te zien?

De meeste van deze films & series zijn te bekijken via een betaald abonnement via een streamingsdienst zoals Netflix, Amazon Prime of Videoland. Geen abonnement? Probeer de film te lenen bij de bibliotheek of bestel de film of serie op dvd.

In dit decennium maakten ze al make-up en haar tutorials. Ik ligt er hieronder een aantal uit. Deze video’s kunnen hier en daar wat beledigend zijn. Ik wil niet dat iemand zich aangesproken voelt. Ik deel deze video’s zodat je je kunt inleven in hoe vrouwen zich in die tijd voelde gedroegen en behandeld werden.

Hoe verzorgden vrouwen zich in 1948?

Ik vond online deze originele video uit 1948 waarin een mannenstem uitlegt hoe en vrouw zichzelf zou moeten verzorgen. Interessant om te zien en horen wat er verteld word.Het feit dat de voiceover een man is en dat de meest simpele dingen uitgelegd worden zegt heel veel over deze tijd.

Welke jaren 40 make-up en haarstijl past bij de vorm van je gezicht?

Kennelijk was het schoonheidsideaal een ovaal gezicht. Had je dat niet dan hielp deze video jou met het creëren van de juiste look zodat jouw gezicht ovaal leek.

Masterclass; Jaren 40 Make-up & Haar

Een instructievideo voor dames die in het leger zaten over hoe ze zich moesten verzorgen. Interessant dat de makeup in het begin door een man word opgebracht. Later in de video een mooi overzicht van de diverse “Victory Rolls” en wordt de voice-over een wat brutalere vrouw.

Get the 40’s look!

Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag! In deze video word uitgelegd hoe je met hedendaagse producten de “pin-up look” krijgt. Heel veel plezier!

Opdracht 1B

Schrijf nu een verslag over jouw bevindingen;

  • Hoe voelden vrouwen uit die tijd zich?
  • Wat spreekt jou aan?
  • Wat vind jij niet mooi aan de kleding uit deze tijd?
  • Waar haalde jij de meeste inspiratie uit?


Verder naar de volgende les


Terug naar de vorige les