Foto als Inspiratie

Foto als Inspiratie

Mijn tekendocent zei altijd: Tekenen is 70% kijken en 30% doen! Dus kijk goed naar wat je gaat tekenen voordat je gaat beginnen en kijk regelmatig wanneer je aan het tekenen bent. Kijk goed naar gezichtsuitdrukkingen en details. Een foto verteld je superveel!

Hieronder een voorbeeld hoe ik met foto’s werk als ik mode tekeningen maak.

Opdracht

Kies 1 van de foto’s (mag natuurlijk ook allemaal en ga oefenen om deze na te tekenen. Als je maar even tijd hebt kun je kiezen voor een detail zoals een hand of gezicht. Maar de volledige persoon is natuurlijk ook super!

Achterkant Tekenen

Achterkant Tekenen

Deze les is geleend uit de Fabulous Fashionschool (een andere cursus van de Online Mode Academie). Hier leg ik uit hoe een achterkant van een figuur tekent. 

Ik heb hieronder ook dezelfde sjablonen geplaatst zodat je deze kunt gebruiken. Maar het is natuurlijk leuker om je eigen tekening te gebruiken!

Foto Gallerij

Sjablonen

Deze video en afbeeldingen zijn onderdeel van de Fabulous Fashionschool – Summertime editie.

Wat is de Fabulous Fashionschool?

De Fabulous Fashionschool is een ontwerp en inspiratie cursus. Elke les editie heeft een eigen mode ontwerp thema.

Dit kan een bepaald soort kleding zijn, zoals sport-, bruids- of kinderkleding. Maar ook gaan we dieper in op kleding uit een bepaalde tijd zoals bijvoorbeeld de “Groovy 70’s”, Fabulous 40’s” of “Roaring 20’s”.

Dit is een cursus waarin je:

Benieuwd wat voor lessen er nog meer in de Fabulous Fashionschool zitten?

Bekijk via deze link alle info en krijg 50,- korting met de code: IKWILMEERFASHION

Introductie Les 5

Les 5 - Tekening Afmaken

Het is alweer tijd voor de laatste les en misschien is dit wel de allerleukste les! Als het goed is weet je nu hoe je jouw figuur de juiste houding geeft en hoe je een kledingstuk uitwerkt.

Nu is het tijd om jouw figuurtje een persoonlijkheid mee te geven! Dit noem je styleren. Dit doe je door de juiste combinatie van materialen te gebruiken, accessoires toe te voegen en natuurlijk te spelen met gezichtsuitdrukkingen.

Tenslotte wil ik jou nog wat inspiratie mee geven zodat jij de meest gave tekeningen kunt maken!

Inspiratie

Inspiratie

Er zijn diverse creatieve artiesten te vinden die op een bijzondere manier mode illustraties maken. Een opvallende is Edgar Artis. Hij gebruikt van hele alledaagse dingen om zijn modefiguren te kleden, wat een zeer verfrissend beeld geeft.

Zijn instagram account is ook zeer de moeite waard om te volgen!

Tot slot...

Ik wil je bedanken voor jouw enthousiasme en je inzet bij deze cursus! Ik hoop dat je het net zo leuk vond om deze cursus te volgen als dat ik het vond om deze cursus te maken. Ik hoop dat je nog veel gave tekeningen gaat maken en ik zou het supertof vinden om jouw tekeningen voorbij te zien komen.

Je mag de tekeningen plaatsen op de facebook pagina van de Online Mode Academie, maar je mag het natuurlijk ook naar mij mailen (vermeld wel of je het ok vind als ik de tekening met mijn volgers deel met of zonder naam) Ik snap het ook als je de tekening alleen aan mij wilt laten zien (ook dat vind ik geweldig!).

Ik zou het ook gaaf vinden als jij zou willen delen wat jij vond van deze cursus door een review te schrijven. Via de knop hieronder kom je automatisch op de recensie pagina. Maar je mag ook jouw ervaring naar mij mailen: hildemieke@onlinemodeacademie.nl

Ik wens je heel veel plezier en mooie tekeningen toe!

Maak de Combinatie!

Maak de Combinatie!

Het leuke van mode tekeningen is dat elk materiaal gebruikt mag worden!

Door het gebruik van verschillende materialen kun je een outfit echt tot leven laten komen! Want de meeste outfits die we dragen bestaan uit diverse materialen en dus is het logisch dat je diverse materialen gebruikt om een outfit te simuleren.

In de video zie je hoe een aantal geleerde technieken gecombineerd worden in 1 tekening.

Opdracht 12

Dit is de laatste opdracht!

Hierin ga je alles verwerken wat jij de afgelopen weken in deze cursus geleerd hebt!

Hieronder staan 3 plaatjes. Maak van elke foto een gave mode illustratie, het is niet de bedoeling dat je letterlijk de foto na tekend, daag jezelf uit door bijvoorbeeld een compleet ander type in deze outfit te tekenen!:

 • Begin bij het begin, wat voor houding zou gaaf zijn? Je mag de houding uit de foto namaken, maar je mag ook zelf een houding verzinnen!
 • Vervolgens kijk je naar de lichaamsbouw; is ze slak of juist wat steviger, heeft ze lange of korte benen, enz?
 • Vervolgens ga je de kleding natekenen. Hoe vallen de kledingstukken?
 • En de stof; is het soepel, dik of transparant? Probeer de stoffen zo realistisch mogelijk weer te geven. Gebruik alle diverse materialen, alles mag! Soms is het ook handig om naast je tekening een studie te maken (dus uit te testen) hoe je het beste een bepaalde stof na maakt
 • Ga vervolgens het gezicht uitwerken; Bepaal het type (je mag afwijken van het type vrouw dat op de foto staat) hoe kijkt deze vrouw? In wat voor bui is ze? Wat zegt ze non verbaal?
 • Daarna werk je haar accessoires uit; hoe zit haar haar? Draagt ze make-up? Draagt ze sieraden? Heeft ze een tas of misschien zelfs een huisdier bij zich?
 • Kijk nu even vanaf een afstandje naar jouw tekening en voeg indien nodig nog wat schaduwen toe.
 • Vervolgens kun je ervoor kiezen om haar in een landschap te plaatsen, maar dat hoeft bij een mode tekening niet. Je kunt een landschap creeeren door enkele lijnen te zetten of door jouw figuur uit te knippen en op een foto te plaatsen.
 • Heb zoveel mogelijk plezier met het uitwerken van deze tekening!

Ik zou het supertof vinden als je jouw tekening(en) zou willen delen!

Je mag de tekeningen plaatsen op de facebook pagina van de Online Mode Academie, maar je mag het natuurlijk ook naar mij mailen (vermeld wel of je het ok vind als ik de tekening met mijn volgers deel met of zonder naam).

Ik snap het ook als je de tekening alleen aan mij wilt laten zien (ook dat vind ik geweldig!). Stuur een mailtje naar: hildemieke@onlinemodeacademie.nl

Gezichtsuitdrukkingen

Gezichtsuitdrukkingen

Gezichtsuitdrukkingen zorgen ervoor dat we begrijpen wat voor emoties een ander door maakt. Bij het tekenen van een modefiguur is dit net zo belangrijk als bij een foto van een fotomodel. Om jouw figuur een echte persoonlijkheid mee te geven is het van belang dat je de gezichtsuitdrukking goed uitwerkt.Bedenk van tevoren wie deze vrouw is. Is het een vamp? Een lief meisje? Een carrière vrouw of juist een hippie?

In de video (in het Engels) hieronder word uitgelegd wat voor basis gezichtsuitdrukkingen er zijn. En in de video van mijzelf daar weer onder laat ik zien hoe je deze gezichtsuitdrukkingen toepast in jouw tekening.

Opdracht 11a

En nu is het aan jou!

Hieronder vind je de sheet die ik in de video gebruikt heb.

Print deze uit (of als je geen printer hebt, mag je natuurlijk ook zelf eerst een aantal hoofdjes tekenen) en probeer zelf een gezichtsuitdrukking correct te tekenen.

Speel met de wenkbrauwen en de mond en zie hoe kleine aanpassingen grote effecten hebben!

Bedenk je vervolgens goed, hoe kijkt zo’n vrouw en hoe presenteert zij zichzelf? Hoe zit haar haar? Draagt ze een bril? Wat voor make-up en accessoires versterken haar persoonlijkheid?

Hieronder zie je een aantal voorbeelden waarin er gespeeld is met de persoonlijkheid die de tekenaar wilde weergeven in de mode tekening. Let ook op hoe de gezichtsuitdrukkingen de typering helemaal af maken!

Opdracht 11b

Bedenk een type wat jij zou willen tekenen. Bedenk hoe deze figuur staat (wat is ze aan het doen?) Hoe kijkt ze? Naar wie kijkt ze? Wat wil ze zeggen met haar blik? Wat heeft ze aan? Heeft ze accessoires?

Vind je dit lastig? Zoek dan een plaatje van een actrice in een filmrol doe jij leuk of interessant vind. Zoek daar plaatjes van en probeer te zien hoe dit karakter tot leven is gebracht, werk de opdracht hierboven uit en maak hier vervolgens een illustratie van!

Hieronder zie je een aantal voorbeelden om je te inspireren!

Collage

Collage

Naast dat je aan de slag gaat met zelf tekenen, schilderen en kleuren, kun je er ook voor kiezen om er nog een nieuwe techniek bij te voegen. In mode tekenen word er vaak gebruik gemaakt van foto’s die in een illustratie gebruikt worden. Deze techniek noem je collage of mixed media. Dit word vaak met een computer tekenprogramma (zoals Photoshop) gedaan, maar het is ook erg leuk om dit handmatig te doen!

In de video hieronder zie je enkele voorbeelden.

Accessoires

Accessoires

Met accessoires kun je jouw figuur een bezigheid en een uiting van haar persoonlijkheid geven. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Haardracht
 • Make-up
 • Sieraden
 • Tassen
 • Sjawls
 • Riemen
 • Hoeden
 • Schoenen
 • Huisdieren (vind ik persoonlijk lollig)

Spelen met accessoires

In deze tekening gebruik een skateboard als accessoire. Ik kijk hierbij naar een foto om mij te helpen hoe ik dit teken.

Opdracht 10:

Kies jouw favoriete accessoires uit in de categorie:

 • Schoenen
 • Tas
 • Sjawl

En bestudeer deze eerst even door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Hoe ziet het product eruit?
 • Waar is het van gemaakt?
 • Zie je hoe het product gemaakt is aan de buitenkant? (Zie je bijvoorbeeld stiksels?)
 • Wat is herkenbaar aan dit product

Leg nu het door jou gekozen accessoire voor je op tafel en teken het na vanuit  3 verschillende hoeken.

Nu pak je het accessoire en ga je voor de spiegel staan terwijl je het product zelf draagt. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

 • Hoe groot is het product ten opzichte van het lichaam?
 • Blokkeert het product zicht naar het lichaam of kun je erdoorheen kijken?
 • Beweegt het product mee met het lichaam?

Maak vervolgens een tekening waarin een figuur jouw accessoire draagt. Gebruik de spiegel (of een foto van jezelf met het product) als referentie. Je mag ook aan iemand anders vragen of ze even model voor je willen staan.