Fabulous 40’s – Afsluiting

Fabulous 40's - Afsluiting

Ik hoop dat je net als ik weer veel geleerd hebt in deze les! Ik zou het leuk vinden als je iets van jouw werk online zou willen delen! #Fabulousfashionschool

Ik zou het heel fijn vinden als je een review over de Fabulous Fashionschool een de online modeacademie zou willen schrijven. Vermeld hierbij welke cursus je gedaan hebt.

Vragen of opmerkingen kun je bij mij terecht via het mailadres: hildemieke@onlinemodeacademie.nl

Ik zal mijn best doen om je binnen 24 uur te beantwoorden.

WARME GROET,

HILDEMIEKE

Fabulous 40’s – Q & A

Fabulous 40's - Q & A

Live Les Fabulous 40's

Zondag 13 juni 11.00u.

In deze editie ga ik wat dieper in op de iconen uit deze tijd en maak ik het onderwerp van de laatste Fabulous Fashionschool Pink Edition bekend! Je kunt ook je vragen van tevoren insturen, of live stellen.

Ik ontvang graag van tevoren via de mail jouw vragen, zodat ik deze kan behandelen tijdens de les.

Via de mail krijgen jullie automatisch een week van tevoren een uitnodiging en een uur van tevoren geef ik je nog een seintje.

Kun je er niet bij zijn? De opname van de live les word automatisch na de uitzending hier geplaatst, zodat je de uitzending terug kunt kijken.

Deel jouw werk in de Facebookgroep! Kijk met elkaar mee en praat daar over de opdrachten! Ik zal ook nog steeds regelmatig aanwezig zijn en je indien nodig verder op weg helpen.

P.S. Vragen of opmerkingen kun je bij mij terecht via het mailadres: hildemieke@onlinemodeacademie.nl

Of via telefoon (voicemail inspreken graag) & Whatsapp: 010-6690354

WARME GROET,

HILDEMIEKE

Fabulous 40’s – Creatieve Projecten

Fabulous 40's - Creatieve Projecten

In de jaren 40 moesten dames creatief zijn met wat ze hadden. Er was een tekort aan mooie stoffen en er waren in elk huishouden vrij veel mannenkledingstukken die niet gebruikt werden omdat de mannen aan het front waren.

Daarom werden er van heren kleding dames kledingstukken gemaakt. Dit is iets wat je nu ook nog zou kunnen toepassen en hieronder leg ik uit waar je op moet letten. 

Ook heb ik een gave tool gevonden waarmee je online een kledingpatroon helemaal op maat en naar wens zelf kunt maken!

Van Heren naar Dames kleding

Maak zelf je eigen patronen! (ookal heb je hier weinig ervaring in!)

Freesewing is een soort Wikipedia voor kledingpatronen. Niet alleen vind je hier diverse patronen en  informatie, ook kun je hier zelf je patronen op maat maken!

Deze tool is zeer gebruiksvriendelijk en gratis! In de video hieronder laat ik zien hoe het werkt.

Wil je het zelf proberen en misschien zelfs een account aanmaken? Zodat je alle maten kunt ingeven, personen’s kunt maken en mee kunt praten in de community? ga dan naar: https://nl.freesewing.org 

Heel veel plezier!

Fabulous 40’s – Modetekenen

Fabulous 40's - Mode Tekenen

Ik kies ervoor om even net iets anders te doen met de teken opdracht. We gaan aan de slag met 3 bekende iconen uit de jaren 40 en de 3 bekendste trends uit de jaren 40. 

Voorbeeld Opdracht

Military - Katherine Hepburn

Deze dame is misschien wel de meest eigenwijze actrice ooit. Zij heeft veel prijzen gewonnen, maar werd ook vanwege haar persoonlijke smaak bewonderd. Zij droeg alleen tijdens films jurken en rokken.Prive droeg zij alleen maar wijde broeken (slacks). Zij zette de trend voor een mannelijke/androgene kledingstijl. Bekijk de video om meer over haar kleding te leren.

Voorbeeld Video Mode Tekenen vanaf Foto

Opdracht 4

Nu is het aan jou! Maak een tekening naar aanleiding van een foto. Print de voorbeelden uit.

Heb je geen printer? Probeer het dan door de foto te vergroten op je scherm of tablet en dan over te trekken. Lukt dit ook niet teken dan de foto na.

Kijk goed naar gezichtsuitdrukkingen en details. Mijn tekendocent zei altijd: Tekenen is 70% kijken en 30% doen! Dus kijk goed naar wat je gaat tekenen voordat je gaat beginnen en kijk regelmatig wanneer je aan het tekenen bent. Succes! 

Opgave 1

Pin up - Betty Gable

De enige echte pin-up is Betty Gable. Zij is verantwoordelijk geweest voor een hele modestroming in een tijd dat weinig mensen bewust aan mode mee deden. De pin-up is de fantasie vrouw van alle mannen aan het front tijdens de 2e wereld oorlog(1 op de 5 mannen bezat een foto van haar). Ze zingt, danst, lacht en flirt erop los in kleine outfits. Betty Gable zelf is jarenlang de best betaalde vrouw in Hollywood geweest.

Bekijk de video om alles over deze dame te weten te komen. Maak vervolgens haar tekening. Leef je uit met kleur!

Inspiratie New Look - The Bar Suit

The Bar Suit is misschien wel de bekendste outfit van de afgelopen 100 jaar. Ontworpen door Christian Dior, zette dit kledingstuk een ware trend. Alles draaide in “The New Look” om vrouwelijkheid. Smalle schouders, strakke taille (met behulp van een korsetje) en een wijde rok (die nog wijde viel door de diverse lagen onder de rok en extra opvulling.

Bekijk de video om de volledige constructie van deze outfit van dichtbij te bekijken. Maar daarna een gave tekening van ” The Bar Suit”!

Ik ben benieuwd of het gelukt is om op deze manier een mooie tekening te maken. Als je klaar bent deel dan jouw tekening met mij op Facebook!

Fabulous 40’s – Ontwerpen

Fabulous 40's - Ontwerpen

Deze tijd word gekenmerkt door tegenpolen. Tijdens de tweede wereldoorlog is er een hele periode dat het ontwerpen van kleding gedaan word door de gewone vrouw. Jaren later word het modebeeld juist bepaald door een paar ontwerpers. 

Wie waren de mode ontwerpers van de jaren 40?

Opdracht 2

In opdracht 1 heb je jezelf ondergedompeld in de mode uit dit decennium. Door je voor te stellen dat jij in deze tijd leefde en de vragen in opdracht 1b te beantwoorden heb je een voorstelling kunnen maken “hoe het zou zijn”.

Ik daag je nu uit om te doen alsof jij een vrouw bent uit de jaren 40. (gebruik jouw ondervindingen uit opdracht 1 om je te helpen). Je mag kiezen of jij wilt ontwerpen voor begin jaren 40(oorlogsjaren) of eind jaren 40/50 (New Look)

Maak een collage met dingen die jij,als je in die tijd zou leven, interessant/mooi/leuk/enz zou hebben gevonden. Kijk ook naar de ontwerpers uit deze tijd. Van wie had jij graag een kledingstuk gedragen? Als er een ontwerper tussen mijn suggesties zat, kijk (via onze vrienden Google en Pinterest) wat zij nog meer ontworpen hebben.

Creatief ontwerpen tijdens de oorlog

De schaarste aan materialen zorgde ervoor dat mensen creatief werden in hun keuzes qua kleding. Hieronder ligt ik een aantal technieken die gebruikt werden toe om kleding er toch uit te laten zien alsof het meer waard was.

Opdracht 3

Als het goed is heb je in opdracht 2 een mooie collage gemaakt. Deze gaat jou inspireren. Ontwerp voor jezelf 5 outfits. Houd rekening met de beperkingen uit deze tijd! Hoe zou jij er in die tijd uit zien?

Fabulous 40’s – Inspiratie

Fabulous 40's - Inspiratie

Het leuke aan het ontwerpen vanuit een historisch thema is dat je je helemaal kunt inleven. Er is veel informatie beschikbaar, maar daarnaast zijn er andere manieren om te zorgen dat je mooie dingen kunt ontwerpen geïnspireerd op de jaren 40. 

Opdracht 1a

Kies één of meerdere dingen uit de opties hieronder om jezelf in de jaren 40 onder te dompelen.

Ga je lekker film kijken, analyseer je een afbeelding uit de galerij of ga je met make-up aan de slag? Het is aan jou!

Maak een keuze leef je uit! Onderaan deze pagina vind je het 2e deel van deze opdracht.

Inspiratie Muziek Jaren 40

Ik hou ervan om muziek aan te hebben als ik aan het werk ben. Het is de ultieme manier om in de juiste sfeer te komen.

Hieronder vind je een link naar een heerlijke Spotify lijst met heerlijke deuntjes uit de jaren 40.

1940s: Hits

Een lijst met alle grote hits uit de jaren 40! Klassiekers van onder andere Bing Crosby, Doris Day, The Andrew Sisters en Frank Sinatra

Inspiratie Gallerij

Inspiratie Films & Series

Ook Hollywood heeft zich regelmatig laten inspireren door de mode en de gebeurtenissen uit de jaren 40.

Natuurlijk zijn er veel oorlogsfilms over de tweede wereldoorlog en daarnaast is de periode na de oorlog ook veel weergegeven in films en series. Ik heb hieronder een selectie van een aantal van mijn favorieten gemaakt. Ik heb voornamelijk gekeken naar kostuums (van de dames).

The Notebook (2004)

Prachtige film met een goed verhaal. Het begint met 2 verliefde tieners die beide uit een andere klasse komen. De ouders keuren de jongen af, zoals dat in veel films gebeurd. Dan breekt de oorlog uit en verliezen ze elkaar uit het oog. Ze gaan beide door met hun leven, maar vergeten elkaar niet. jaren na de oorlog komen ze weer in contact. Het meisje is inmiddels verloofd met een leuke man met een goede baan, maar kan haar eerste liefde niet vergeten. Voor wie zal ze kiezen?

Walk The Line

Deze film is een biografie over Johnny Cash. Het speelt zich grotendeels af na de oorlog. Meeslepend verhaal, goed verteld in exact de juiste sfeer. Glansrollen voor Reese Witherspoon en Joaquin Phoenix. Dit is misschien wel een van de beste films die ik ooit gezien heb.

Bomb Girls (2012)

Leuke serie die perfect het leven van de vrouwen in een wapenfabriek weergeeft in de tijd van de 2e wereldoorlog. Het geeft een heerlijk beeld over de kleding en het leven van deze meisjes en vrouwen. Helaas is er op dit moment maar 1 seizoen beschikbaar (er zijn er 2 gemaakt zijn) . Er zijn wel veel beelden beschikbaar op YouTube. Meer zien kijk hier.

Outlander (2014 - ...)

Ok deze had je misschien niet verwacht. De serie speelt zich maar gedeeltelijk af in de jaren 40. Maar toch is dit mooi om inspiratie op te doen over de jaren 40 omdat ze, ondanks dat deze serie fictie is, zich wel aan de mode van die tijd houden wanneer ze heen en weer springen tussen 1743 en 1945.

Films uit de jaren 40

In de jaren 40 was de filmervaring al dicht bij de onze. Films hadden al geluid en waren soms in kleur. Er zijn een aantal klassiekers die uit deze tijd komen.

Wizard of OZ (1939)

Een echte favoriete familiefilm over Dorothy, een jong meisje uit het midden-westen van Amerika, die door een tornado wordt opgepakt en belandt in het magische rijk aan de andere kant van de regenboog. Daar krijgt ze een paar rode schoentjes en ontmoet ze een vogelverschrikker, een tinnen man en een laffe leeuw, die met haar meegaan op haar zoektocht naar de almachtige Tovenaar van Oz en haar weg terug naar Kansas.

Gone with the Wind (1939)

Het met vele Oscars bekroonde epische verhaal over de hartstochtelijke liefdesaffaire tussen Rhett Butler en Scarlett O’Hara, tijdens de verschrikkingen van de Amerikaanse Burgeroorlog. Het uitgebreide script is gebaseerd op de bestseller van Margaret Mitchell.

De meeste van deze films & series zijn te bekijken via een betaald abonnement via een streamingsdienst zoals Netflix, Amazon Prime of Videoland. Geen abonnement? Probeer de film te lenen bij de bibliotheek of bestel de film of serie op dvd.

In dit decennium maakten ze al make-up en haar tutorials. Ik ligt er hieronder een aantal uit. Deze video’s kunnen hier en daar wat beledigend zijn. Ik wil niet dat iemand zich aangesproken voelt. Ik deel deze video’s zodat je je kunt inleven in hoe vrouwen zich in die tijd voelde gedroegen en behandeld werden.

Hoe verzorgden vrouwen zich in 1948?

Ik vond online deze originele video uit 1948 waarin een mannenstem uitlegt hoe en vrouw zichzelf zou moeten verzorgen. Interessant om te zien en horen wat er verteld word.Het feit dat de voiceover een man is en dat de meest simpele dingen uitgelegd worden zegt heel veel over deze tijd.

Welke jaren 40 make-up en haarstijl past bij de vorm van je gezicht?

Kennelijk was het schoonheidsideaal een ovaal gezicht. Had je dat niet dan hielp deze video jou met het creëren van de juiste look zodat jouw gezicht ovaal leek.

Masterclass; Jaren 40 Make-up & Haar

Een instructievideo voor dames die in het leger zaten over hoe ze zich moesten verzorgen. Interessant dat de makeup in het begin door een man word opgebracht. Later in de video een mooi overzicht van de diverse “Victory Rolls” en wordt de voice-over een wat brutalere vrouw.

Get the 40's look!

Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag! In deze video word uitgelegd hoe je met hedendaagse producten de “pin-up look” krijgt. Heel veel plezier!

Opdracht 1B

Schrijf nu een verslag over jouw bevindingen;

  • Hoe voelden vrouwen uit die tijd zich?
  • Wat spreekt jou aan?
  • Wat vind jij niet mooi aan de kleding uit deze tijd?
  • Waar haalde jij de meeste inspiratie uit?

Fabulous 40’s – Informatie

Fabulous 40's - Informatie

De jaren 40 heeft op mode gebied twee duidelijke gezichten. Het eerste deel word gedomineerd door mannelijkheid en het tweede gedeelte juist weer door vrouwelijkheid. 

Hoe het kan dat deze twee tegenpolen in zo’n korte periode populair werden bij het grote publiek leg ik uit in deze modegeschiedenis les.

Modegeschiedenis Fabulous 40's

Fabulous 40’s – Welkom

Fabulous 40's - Welkom

Het is waarschijnlijk de heftigste periode in de afgelopen 100 jaar. Dit is terug te zien in de mode uit deze tijd.

Het decennium van de jaren 40 heeft op mode gebied twee gezichten. Het is een tijd waarin de wereld in mega tijd veranderd. 

 Door het uitbreken van de 2e wereldoorlog in 1939, die vervolgens 5 jaar aanhield veranderde de wereld. Iedereen werd erdoor beïnvloed. De mannen gingen veelal naar het front en de vrouwen bleven achter en waren vaak op andere manieren betrokken in de oorlog. 

Na de oorlog was er juist behoefte aan het oppakken van de “normale” dingen. De economie trok weer aan en mensen werden weer vrijer.

Dit decennium laat duidelijk zien dat mode een gevolg is van wat er in de wereld gebeurd.

Welkoms video Fabulous 40's