Bruidsjurk Ontwerpen – Welkom

Bruidsjurk Ontwerpen

Les Overzicht

Something old, Something New, Something Borrowed, Something Blue…

Als klein meisje droomde je waarschijnlijk al wel van witte jurken. Misschien heb je zin om lekker weg te zwijmelen,  ben je zelf op dit moment verlooft en wil je graag voor jezelf ontdekken wat voor jurk jij op jouw dag zou willen dragen of heb je beloofd om jouw (schoon)dochter te helpen het het maken van haar eigen trouwjurk.

Voor jullie allemaal is hier de ultieme bruismode ontwerp les.

Ik wens je heel veel plezier!

XOXO,

Bruidsjurk Ontwerpen- Informatie

Bruidsjurk Ontwerpen - Informatie

Een van de weinige tradities die nu nog steeds bestaan is het houden van bruidsceremonies. Ook is dit een van de weinige ceremonies wat in elke bevolkingsgroep een soort rituaal voor bestaat. Daarom heb ik gekozen om een video te maken over de mode geschiedenis van een trouwjurk en daarnaast te kijken naar de diverse trouwjurken over de hele wereld.

Modegeschiedenis van een trouwjurk

Opdracht 1a

In de video kwamen diverse trouwjurken voorbij. Waarschijnlijk heb je dingen gezien die je wel mooi vindt en waarschijnlijk heel veel jurken die je niet mooi vindt!
Ik hoop dat het je voornamelijk geinspireerd heeft hoe jij een jurk zou ontwerpen. De meeste ontwerpen zijn combinaties van elementen uit andere kledingstukken die samen een nieuw ontwerp vormen.

Misschien vind je het silhouet uit de jaren 80 interessant, maar zou jij de jurk een andere kleur maken en minder versieren. 

Laat jouw fantasie maar gaan! En maak minimaal 5 schetsen waarin peper schets 3 elementen uit verschillende jurken combineert .

Denk hierbij aan:

 • Stijl
 • Pasvorm
 • Lengte
 • Materiaal
 • Details
 • Halslijnen

Bruidsjurken Internationaal

Opdracht 1b

Als het goed is heb je in de video’s 1 of meer dingen gehoord of gezien die je interessant vond om misschien toe te gaan passen in jouw trouwjurk.

Ga hier vervolgens zelf meer onderzoek naar doen, gebruik bijvoorbeeld Google, Pinterest of Wikipedia om meer informatie te verzamelen.

Verzamel vervolgens plaatjes en ideeën. Maak hier daarna schetsen van diverse ideeën die je hebt voor details die interessant kunnen zijn in jouw trouwjurk.

Denk je dat deze opdracht niet voor jou is? Jij wilt een sjieke stijlvolle trouwjurk en ben je bang dat het te extreem word voor jouw jurk? Ik raad je toch aan deze opdracht te doen, misschien gebruik je er niks van, maar het helpt je een beeld te vormen

Silhouetten in Bruidsjurken

Ondanks dat er miljoenen verschillende ontwerpen zijn voor trouwjurken, zijn er eigenlijk maar een paar silhouetten. In deze video neem ik ze met je door en onder de video vind je een overzicht.

Bruidsjurk Ontwerpen – Inspiratie

Bruidsjurk Ontwerpen - Inspiratie

Op de afgelopen pagina’s heb je vooral veel technische informatie gekregen. Op deze pagina gaan we wegzwijmelen.  Ik neem je mee naar de voor bruidsmode meest toon aangevende bruiloften, ik laat je mijn eigen trouwjurk zien (en neem je mee in het ontwerpproces) en neem je daarnaast mee naar Hollywood!

Op zoek naar inspiratie voor het ontwerp van een trouwjurk

Trouwjurken zijn heel persoonlijk daarom is het belangrijk dat je goed in het oog houd voor wie deze jurk ontworpen word. In deze video volgen enkele tips.

De Bekendste Trouwjurken

In deze video nemen we de bekendste trouwjurken in de geschiedenis onder de loep. Soms ligt het aan het soort trouwjurk, degene die de jurk droeg, de trend die gezet werd of al deze redenen gecombineerd!

Inspiratie Gallerij

Opdracht 2

We gaan omgekeerd ontwerpen!

Eh wat? Ik zal het uitleggen. Kies één afbeelding uit deze foto galerij (of kies zelf een foto van een jurk). En ga ontleden wat er allemaal op of aan deze jurk zit.

Je lijkt bijvoorbeeld naar de volgende elementen:

 • Wat is de vorm van deze jurk/outfit?
 • Wat voor materiaal is er gebruikt?
 • Welke lichaamsdelen zie je?
 • Zie je het ondergoed?
 • Wat zijn de uitgewerkte details?
 • Wat maakt deze jurk bijzonder?
 • Voor welk type vrouw zou deze jurk perfect zijn (je kunt een type omschrijven, maar het is leuker om iemand die je kent of een bekenden vrouw te benoemen.)?

Maak als je het beeld compleet hebt een snelle schets (je mag er dingen bijschrijven). Bij de mode teken les gaan we verder met deze opdracht.

 

Bruidsjurken in Films

Ook Hollywood is niet vies van een witte jurk! In deze video heb ik een aantal bijzondere droomjurken voor je op een rijtje gezet. Kun je er geen genoeg van krijgen? Nodig je vriendinnen uit en hou een weddingdress filmavond! En bekijk een of meer van deze heerlijke films!

Bonusvideo: Mijn eigen Trouwjurk

Ik heb 1 keer een trouwjurk mogen ontwerpen voor een hele moeilijke en kritische klant; ikzelf!Op 29 juli 2013 ben ik getrouwd.

Voor de eerste cursus van de Online Mode Academie (vind jouw perfecte look heb} heb ik een video gemaakt over mijn trouwjurk. Ik neem je mee in mijn ontwerpproces en hoe je keuzes maakt om je te kleden door te kijken naar je lichaamsvorm en persoonlijkheid.

Opdracht 3

Er is geen kledingstuk wat persoonlijker is dan een trouwjurk. Het gaat erom dat je perfect weet voor wie je een jurk ontwerpt. Je kijkt hierbij naar persoonlijke stijl en lichaamsvorm, wat is mooi bij deze vrouw. Daarnaast speelt natuurlijk hoe zij zich voelt, religie en soort ceremonie een grote rol.

Het is belangrijk dat er een goede samenwerking tussen de bruid en de ontwerper is. Het ontwerpen van een mooie trouwjurk is echt een samenwerking.

Kortom: Wie is jouw bruid en hoe ziet haar dag eruit?

Ga het gesprek aan en stel de volgende vragen Als je voor jezelf ontwerpt is het ook goed om bij d volgende dingen stil te staan:

 • Hoe wil de bruid eruit zien?
 • Wat vind zij het mooist aan zichzelf?
 • Wat zijn haar ideeën over haar trouwjurk
 • Wat wil ze absoluut niet?
 • Zijn er dingen waar je erg in moet hebben (bepaalde tradities van uit religie of afkomst)
 • Wat voor kleding draagt zij normaal gesproken?
 • Is er een outfit die ze ooit gedragen heeft waarin ze zich geweldig voelde (probeer een foto te krijgen)
 • Wat vind haar partner mooi? (indien mogelijk vraag het aan hem/haar)
 • Hoe ziet de trouwdag eruit? Word er veel gelopen of gedanst? Of is het juist heel ceremonieel? Wat is de locatie? Binnen of buiten?

Maak hier een klein verslagje van. Dit word jouw leidraad bij je ontwerpen.

Bruidsjurk Ontwerpen – Ontwerpen

Bruidsjurk Ontwerpen - Ontwerpen

Als het goed is heb je nu een aardig idee voor wie je gaat ontwerpen en wat er verwacht word. Daarnaast heb je inspiratie opgedaan en barst je waarschijnlijk van de ideeën! In deze les leer je deze nog meer vorm te geven. Ook leer je de basis over de meest gebruikte materialen in bruidskleding.

Ontwerpen door middel van Mouleren

Bij het ontwerpen van een trouwjurk kun je je volledig uitleven! Het is ok om te werken met foto’s en schetsen op jouw ideeën vorm te geven. Wat je ook kunt doen is mouleren. In deze video leg ik uit wat dit is en hoe dat werkt.

Opdracht 3

Probeer eens om een trouwjurk(je) via moulage te ontwerpen. Maak gebruik van een barbiepop of iets dergelijks. Kies een stof die een soortgelijke valling heeft als de stof die je wilt gaan gebruiken een leef je uit!

Opdracht 4

4Pak al jouw gemaakte opdrachten bij elkaar. Bekijk al jouw foto’s, schetsen, moulage testen en ideeen bij elkaar en maak 3 trouwjurk ontwerpen waarin je jouw favoriete onderdelen combineert.

Materialen in Bruidsjurken

Naast het ontwerp van het model en de details in een trouwjurk is ook dekmuze van het materiaal belangrijk. In deze video leg ik je uit wat de meest voorkomende stoffen zijn, wat de eigenschappen zijn en hoe je deze kunt herkennen.

Opdracht 5

Pak jouw 3 ontwerpen erbij. Kijk vervolgens welke soort stoffen je per ontwerp zou willen gebruiken. Wat is belangrijk in deze jurk? Maak ook aantekeningen over de pasvorm.

Bruidsjurk Ontwerpen – Modetekenen

Bruidsmode Ontwerpen - Mode Tekenen

Waarschijnlijk is het voor jou al aardig duidelijk, maar om het voor anderen duidelijk te maken kun je ervoor kiezen om een modelillustratie te maken. Ook kan het helpen om de laatste dingen in jouw ontwerp uit te kunnen denken.

Hieronder krijg je uitleg over hoe je bepaalde stoffen tekent en je krijgt van mij 3 sjablonen zodat je zelf jouw jurk mooi kunt weergeven.

Kanten Trouwjurk Tekenen

Glimmende stoffen zoals satijn tekenen

Bij het tekenen van glanzende stoffen, zoals satijn is het vooral belangrijk dat je schaduwen en highlights goed plaatst. Wil je dit en andere tekentechnieken beter leren? Dan kun je meedoen aan de Online Mode Teken Cursus. Omdat jij meedoet aan deze lessen krijg je van mij 30 euro korting. Gebruik bij het afrekenen de code:

21FABULOUSBRUID21

Teken Sjablonen

Opdracht 6

In de laatste opdracht heb je 3 ontwerpen gemaakt.

Maak nu een mooie mode tekening die je aan jouw “bruid to be” kunt laten zien (of voor jezelf om een beter beeld te krijgen van jouw jurk). 

Bruidsjurk Ontwerpen-Creatieve Projecten

Daar Komt de Bruid... - Creatieve Projecten

Ik heb een leuk project zonder naaimachine. We gaan van textiel bloemen maken. Leuk voor jezelf of als cadeautje.

Bloemen maken van Textiel

Sjablonen voor Bloemen

De stroken stof die ik gebruik zijn ongeveer 60 cm lang. Kijk wat voor effect je wil (en natuurlijk hoeveel stof je hebt) om de stofrichting te bepalen. Als de rek in de langste lengte van jouw strook zit, krullen de blaadjes het mooist om (als je een single jersey of een soortgelijke stof gebruikt).

Chrysant

Hoogte strook: 8 cm. Dubbelvouwen en vastplakken. In de vouw inknippen om de 2 cm. Vervolgens de strook oprollen en vastlijmen.

Dahlia

Hoogte strook: 4 cm. Inknippen om de 1 cm, hoekjes afknippen, zodat er puntjes ontstaan. De stof uittrekken. Vervolgens de strook oprollen en vastlijmen.

Anjer

Hoogte strook: 4 cm. Inknippen om de 1,5 cm. hoekjes afknippen, zodat er vierkanten met afgeronde hoeken ontstaan.Vervolgens de strook oprollen en vastlijmen.

Roos

Hoogte strook: 4 cm. Begin met inknippen om 1,5 cm en vervolgens iedere keer 2 blaadjes die 0,5 cm breeder zijn. Bijvoorbeeld: 2 blaadjes 1,5 cm–>2 blaadjes 2cm –> 2 blaadjes 2,5 cm –> 2 blaadjes 3 cm, enz zolang jouw strook doorloopt. Ronde baadjes knippen. Vervolgens de strook oprollen en vastlijmen.

Bruidsjurk Ontwerpen – Afsluiting

Bruidsjurk Ontwerpen - Afsluiting

Dit is het einde van deze les over bruidsjurken. Ik hoop dat je er veel aan gehad hebt en dat je met veel plezier deze lessen hebt gevolgd.Ik heb nog een laatste video voor je. Ik wens je heel veel succes met het ontwerpen of het vinden van jouw perfecte (trouw)jurk.

Vragen of opmerkingen kun je bij mij terecht via het mailadres: hildemieke@onlinemodeacademie.nl

Ik zal mijn best doen om je binnen 24 uur te beantwoorden.

WARME GROET,